SPORA werd als volleybalclub opgericht door een aantal gemotiveerde werknemers van de vroegere technische werkplaats van de NMBS te Leuven (Kessel-Lo). De club ontstond reeds in het begin van de jaren zestig. De club telt tegenwoordig een 35tal spelende leden en een aantal mensen die vooral in de omkadering actief zijn.

Aangezien de club reeds dertig jaar geleden verhuisd is van Kessel-Lo naar het centrum van Leuven werd in 2002 besloten om de naam SPORA-Kessel-Lo te vervangen door SPORA-Leuven. Deze naamswijziging viel ook samen met een bestuurswissel.

SPORA-Leuven is de enige volleybalclub die nog actief is in het centrum van Leuven (binnen de Ring). Dit feit is één van onze belangrijke troeven om jonge spelers en speelsters aan te trekken. Gecombineerd met de wat meer ervaren dertigers en veertigers levert dit een heel gezellige en amicale ploegsfeer op.

Spora is lang actief geweest in de provinciale reeksen van de VVB competitie. Vanaf 2008 werd besloten enkel nog in te schrijven in de liefhebberscompetitie.

Tot vandaag is Spora met 3 ploegen nog actief in liefhebberscompetitie, meerbepaald in volgende liefhebberscompetities: